Ce este histerectomia si cand este indicata?
Histerectomia reprezinta interventia chirurgicala de extirpare a uterului. Este cea mai frecventa interventie chirurgicala ginecologica, neconsiderand cezariana.
Histerectomia este indicata in cazul prezentei diferitelor afectiuni ale uterului: fibroame, sangerari uterine abundente, durere pelvina, boala inflamatorie pelvina, endometrioza, adenomioza, neoplazii sau in unele cazuri de prolaps uterin.
Vino la Wellgyn! Sau sună la 0722534829!
Investigații necesare înaintea operației de histerectomie
Înaintea intervenției de histerectomie sunt necesare o serie de investigații, dintre care amintim:
- examen fizic și istoric medical amănunțit;
- examinarea regiunii pelvine;
- analize de sânge;
- electrocardiogramă, după caz;
- discuție cu medicul ce va efectua histerectomia;
- discuție cu medicul anestezist;
- investigații suplimentare (dacă este cazul): analize urinare, radiografie toracică, grup sanguin, analize ale coagulabilității sanguine.
Cât durează operația de histerectomie?
O histerectomie durează în general între 1-3 ore, în funcție de mai mulți factori, precum tipul de histerectomie ales, complexitatea cazului și experiența chirurgului. Astfel, o histerectomie vaginală sau laparoscopică durează 1-2 ore, în timp ce o histerectomie abdominală poate dura între 2-3 ore.
Recuperarea după histerectomie
Recuperarea după o histerectomie poate dura între 6 și 8 săptămâni, în funcție de tipul intervenției. În această perioadă, pacientele trebuie să evite activitățile fizice intense, ridicarea obiectelor grele și să se abțină de la activitatea sexuală până când primesc permisiunea medicului. Este esențial să respecte cu strictețe recomandările medicale, pentru a preveni complicații precum sângerările masive, infecțiile și leziunile organelor adiacente.
Programează-te la un consult!
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.