Tumorile ovariene

Tumorile ovariene reprezinta formatiuni cu caracter benign sau malign determinate de multiplicarea aberanta a celulelor de origine mezenchimala primitiva, mezenchimala de origine mezonefrica sau al celor germinale, care intra in alcatuirea ovarelor.

Ce reprezinta tumorile ovariene?

Tumorile ovariene reprezinta formatiuni cu caracter benign sau malign determinate de multiplicarea aberanta a celulelor de origine mezenchimala primitiva, mezenchimala de origine mezonefrica sau al celor germinale, care intra in alcatuirea ovarelor.

La randul lor, tumorile benigne pot fi clasificate in:

  • Tumori ovariene chistice seroase (chistul seros reprezinta cea mai frecvent intalnita forma de tumora benigna la nivel ovarian), mucinoase sau dermoide;
  • Tumori ovariene solide active din punct de vedere endocrin (secreta hormoni) care deriva din granuloasa ovariana sau inactive asa cum sunt fibroamele.

Cauți clinică obstetrică ginecologie în București, sector 1?

Te susținem să ai grijă de tine, fie că ai nevoie de un consult ginecologic, de un neonatolog, un pediatru sau de monitorizare pe durata intregii sarcini.

Tratamentul pentru tumorile ovariene benigne este reprezentat de intervenţia chirurgicală – chistectomie (îndepărtarea chistului ovarian) sau ovarectomie (excizia totală a ovarului afectat), uneori chiar anexectomie (îndepărtarea trompelor uterine). Dacă tumora este cunoscută şi apare creşterea de volum sau apariţia unei complicaţii, se practică intervenţia de urgenţă. În cazul chisturilor funcţionale (foliculi ce au suferit o degenerare chistică), tratamentul poate fi reprezentat de terapia cu estroprogestative.

Tratamentul pentru tumorile maligne este în primul rând chirurgical. În funcție de stadializarea tumorii, se practică histerectomie (îndepărtarea uterului), ablaţia tumorii, omentectomie (excizia peritoneului), apendicectomie (îndepărtarea apendicelui), anexectomie unilaterală (îndepărtarea unei trompe uterine), limfadenectomie (îndepărtarea ganglionilor invadați de celule tumorale).

Pe lângă intervenția chirurgicală se apelează la chimioterapie. Acesta se impune ca tratament adjuvant chiar în stadiul I de boală și devine preponderentă în stadiile avansate. O altă metodă de tratament este radioterapia.